- DLHM

Gå til indhold

Hoved menu:

Info
Derfor taler jeg anderledes!Jeg har valgt at
skrive om at være
strubeløs på grund
af de 'fordomme'
jeg møder


Charles Guillochon

Charles har efter kræft i halsen fået bortopereret struben. Stemmen er væk, og han må danne lyd ved hjælp af en ventil i halsen

Af Charles Guillochon, Frederiksværk

Mit navn er Charles Guillochon. Jeg er født i Frankring og har boet i Danmark i 44 år. Jeg er gift med Grete, og vi har en datter på 41.
De fleste mennesker i Frederiksværk kender mig som tidligere kernemager/støbemester på DFJ. Andre kender mig fra 3-BO garderobeskabe og senest som blomsterbud for De 4 Årstider i Frederiksværk.
Jeg fik kræft i halsen i 2008 og blev behandlet med 33 gange strålebehandling. Det blev en succes og tumoren forsvandt.
Desværre er risikoen for at få strubekræft lidt større for mennesker, som tidligere har fået strålebehandling i området omkring struben.
Ved undersøgelsen 3/2 2015 blev der diagnosticeret en genopblussen af kræften i struben. Den 23/2 2015 blev jeg opereret og fik fjernet strubehovedet. Samtidig er der brugt en lap fra min venstre underarm, og ligeledes er der under operationen indlagt en taleventil mellem luftrør og spiserør.
Efter flere uger på Kommunikationscentret, og 9 måneders fravær fra mit arbejde, er jeg begyndt igen som blomsterbud ved De 4 Årstider.
Jeg har valgt at skrive om at være strubeløs på grund af de 'fordomme', jeg møder:
Bekendte der hører min stemme og vender ryggen til, andre har pludselig en aftale de ikke kan undgå. Endnu andre siger: "Guud, hvad er der sket?"
Ja, jeg taler anderledes nu. Det skyldes "total laryngectomi". Og hvad betyder så det?
Total laryngemctomi betyder, at hele strubehovedet og noget af det omkringliggende væv er bortopereret, oftest pga cancer.
Operationen gør, at du fremover kommer til at trække vejret gennem et åndingshul på halsens forside (et stoma).
Som følge af operationen er du umiddelbart ikke i stand til at tale. Stemmen er væk. Men efter undervisning på Kommunikationscentret vil du igen kunne danne lyd.
For mit vedkommende har jeg under den primære operation fået indopereret en taleventil. Den anbringes i vævet mellem luftrør og spiserør.
Lyd opstår ved at stoma lukkes lufttæt, når jeg dækker det med en finger eller en filterkassette. Herved ledes udåndingsluften gennem taleventilen ind i spiserøret. Luften sætter overgangen mellem spiserør og svælg i svingninger, og der opstår lydbølger. Lydbølgerne forplanter sig opad i mundhulen, hvor jeg former min tale, stort set som jeg plejer.
Jeg ønsker jer alle et godt helbred og et godt liv.
Jeg har valgt at skrive om at være strubeløs på grund af de 'fordomme', jeg møder
Charles Guillochon

Kilde:   

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu